Patiënten: verzekeraar moet melden dat hij in een dossier wil kijken

Zorgverzekeraars mogen niet in dossiers kijken zonder dat de patiënt dat weet. Patiënten begrijpen dat verzekeraars soms dossier-onderzoek moeten doen, bijvoorbeeld om fraude te kunnen opsporen. Maar ze vinden dat de zorgverzekeraar de patiënt van wie het dossier wordt bekeken, dat vooraf moet melden.

Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. De federatie ondervroeg ruim 6600 patiënten over privacy. Van de deelnemers zegt 78 procent dat de zorgverzekeraar hen vooraf moet informeren voor er informatie wordt opgevraagd bij een behandelaar. 8 procent vindt die informatie niet nodig en nog eens 8 procent vindt dat de zorgverzekeraar de patiënt na afloop van de inzage moet informeren.

CindyDigiUit het onderzoek blijkt dat patiënten zich grote zorgen maken over de veiligheid van hun gegevens. Meer dan de helft (54 procent) denkt dat die bij de zorgverzekeraar niet veilig zijn. Bijna evenveel mensen (53 procent) denken dat de gemeente niet goed omgaat met hun gegevens en vier op de tien mensen (39 procent) denken dat het ziekenhuis en de apotheek (37 procent) niet zorgvuldig genoeg zijn.

Van de ondervraagden weet 59 procent dat de zorgverzekeraar inzage heeft in het dossier voor fraudeonderzoek. 41 procent weet niet dat de verzekeraar dit zonder toestemming mag doen. Mensen vinden wel dat er echt een verdenking van fraude moet zijn voor het onderzoek wordt gedaan. Bovendien zeggen veel ondervraagden (60 procent) dat de verzekeraar om rekeningen te controleren beter eerst met de patiënt zelf contact kan opnemen, voor hij het dossier opvraagt.

Patiëntenfederatie Nederland ziet in het onderzoek een duidelijk bewijs dat de patiënt niet zomaar akkoord gaat met fraudeonderzoek. Directeur Dianda Veldman: “Verzekeraars moeten hun verzekerden goed op de hoogte brengen van wat ze gaan doen en waarom dat nodig is. Patiënten vinden het geen leuk idee dat derden misschien in hun dossier kunnen kijken. Verzekeraars moeten dus heel duidelijk en heel gericht aangeven wat ze willen onderzoeken en waarom. De patiënt begrijpt dat fraude moet worden opgespoord, maar dat moet wel heel zorgvuldig gebeuren.”

> Bekijk hier het volledige rapport

> Zie ook Alleen patiënt bepaalt of medisch dossier mag worden ingezien

Mensen met een beperking participeren minder in de maatschappij
ZorgKrant, 5 december

Nieuw digitaal informatiepunt voor chronisch zieken
Telegraaf, 4 december

De ochtend van 4 met Dianda over vallen door ouderen
Radio4, 4 december

Frankelandgroep in top10 Patiëntenfederatie
Schiedam24.nl, 3 december

Deventer Ziekenhuis een van de best gewaardeerde ziekenhuizen van Nederland
RTV Oost, 3 december

SKB ‘beste ziekenhuis’ in ZorgkaartNederland Top 2019
De Gelderlander, 3 december

De #Top2019 en #10jaarZorgkaartNL in nog veel meer lokale media
Bekijk hier de link

Informatie over palliatieve sedatie moet sneller
ZorgKrant, 27 november

Geld verdienen met sporten: verzekeraar geeft geld terug als je beweegt
RTL-Nieuws, 26 november

Geld verdienen met sporten: verzekeraar geeft geld terug als je beweegt
Bright.nl, 26 november

Thuisarts.nl biedt info over vermoeidheid bij kanker
ICT&Health, 19 november

Lichaamsmateriaal meestal zonder toestemming gebruikt
Skipr, 18 november

Delen medische data voor meeste patiënten geen punt
Medisch Contact, 18 november

UMC deelt patiëntendata om zorg te verbeteren
Radar, 18 november

Met keuzehulp een weloverwogen beslissing voor verpleeghuis maken
Nationale Zorggids, 18 november

'Delen medische data voor meesten geen punt'
Leeuwarden Courant, 18 november

'Delen medische data voor meesten geen punt'
Nederlands Dagblad, 18 november

Parel voor zingeving in de palliatieve zorg voor project UMCG
Dagblad van het Noorden, 15 november

Nog veel mensen ontevreden over afhandeling klachten
Zorgkrant, 8 november

Overstappen van zorgverzekering: hoe bespaar je maximaal?
RTLZ, 8 november

Zorgverzekering 2020 kiezen? Let dan op deze 2 valkuilen bij de duurdere restitutiepolis
Business Insider, 8 november