Schrappen in regels kan, maar verlies de patiënt niet uit het oog

Ook Patientenfederatie Nederland vindt dat overbodige regels in de zorg geschrapt kunnen worden zodat zorgverleners meer tijd voor de patiënt krijgen. Maar het moet niet zo zijn dat inzicht in de kwaliteit van de zorg voor patiënten verdwijnt omdat zorgverleners niet meer hoeven te registreren wat ze met patiënten doen. En patiëntervaringen moeten goed worden bijgehouden.

ManplusPapierenNet als zorgverleners gaat de Patientenfederatie met Ieder(in) en Mind bekijken welke regels weg kunnen voor patiënten en welke behouden moeten blijven. Want ook patiënten hebben last van overbodige regels. Het sectorplan Vermindering regeldruk patiënt moet voor eind april klaar zijn.

Veel mensen ervaren het aanvragen van zorg en ondersteuning als (zeer) moeizaam. Dat geldt vooral voor het aanvragen tijdelijk verblijf in een instelling en begeleid wonen. Dat komt doordat mensen veel formulieren moeten invullen en vaak veel moeten bellen om de zorg en of ondersteuning die zij nodig hebben te organiseren. Daarnaast geeft één op de drie mensen aan dat zij steeds weer andere instanties moeten bellen om zorg te regelen.

De helft van de mensen die zorg of ondersteuning krijgen, is een uur of meer per week kwijt aan het regelen van hulp. Eén op elke vijf is een tot twee uur per week kwijt aan het geregel. Er is zelfs een kleine groep die tot acht uur per week nodig heeft om alle zorg te regelen. Dat blijkt uit eerder gezamenlijk onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland, Mind, Ieder(in) en Per Saldo.

Laat patiënt beslissen over inzage in medisch dossier
Medical Facts, 18 december

Security.nl Eerste Kamer tegen inzage in medische dossiers door verzekeraars
Security.nl, 17 december

Erkenning twee centra Deventer Ziekenhuis in nieuw topklinisch kwaliteitsregister
Deventer Post, 17 december

Radar TV over de medicijntekorten
(vanaf 9:20) 17 december

Je medicijn niet leverbaar?
RadarTV – de livestream discussie na de Radar uitzending, 17 december

Diakonessenhuis zet VR-handschoen in bij genezingsproces
ICT & Health, 17 december

Veel mensen blijven verzekeraar trouw