Voorkom dat patiëntgegevens vogelvrij worden

Voorkom dat patiëntgegevens vogelvrij worden als patiënten hun medische gegevens zelf gaan beheren. Dat kan door een Patiëntgeheim in het leven te roepen.

Dat stelt Patiëntenfederatie Nederland. Directeur Dianda Veldman van de federatie overhandigt vandaag een oproep om te komen tot een wettelijk geregeld Patiëntgeheim aan minister Bruno Bruins voor medische zorg. Ze doet dat in het Haagse Louwmanmuseum, bij gelegenheid van de opening van de jaarlijkse e-healthweek.

Rechtsbescherming

Een Patiëntgeheim moet vergelijkbaar worden met het medisch beroepsgeheim. Dát beroepsgeheim geldt alleen voor zorgverleners. Terwijl patiënten straks dezelfde gegevens beheren, zonder rechtsbescherming. Daarom vindt de Patiëntenfederatie dat voor medische gegevens die buiten de medische sfeer worden opgeslagen ook rechtsbescherming moet komen. Patiënten kunnen hun medische data straks bijvoorbeeld verzamelen in een persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo). Maar die omgeving is vaak in beheer bij een commerciële partij. En de data die daar worden bewaard vallen niet onder het medisch beroepsgeheim.

Bewustwording

bruins dianda pat geheim klein

Om te voorkomen dat die data vogelvrij worden is dus een wettelijke bescherming nodig. De Patiëntenfederatie erkent dat mensen nooit gedwongen kunnen worden hun gegevens af te staan. Maar tegelijkertijd ziet ze dat mensen soms onder dwang toch hun medisch dossier openen. Dat kan zijn voor verzekeraars, gemeenten, uitkeringsinstanties of commerciële partijen. “Ze hoeven hun gegevens niet te delen, maar ze zijn kwetsbaar omdat ze van een instantie afhankelijk zijn”, zegt directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie. “Daarom willen wij een wettelijke regeling. Daarmee zijn we er niet. Mensen moeten zich ook bewustworden van hun rechten. Daar gaan wij hard aan werken, in de aanloop naar een wettelijk Patiëntgeheim.”

De aanbieding van het voorstel voor een Patiëntgeheim komt op een politiek belangrijk moment. Want eind deze maand spreekt de Tweede Kamer over gegevensuitwisseling in de zorg. Een Patiëntgeheim kan onderdeel zijn van goede digitale uitwisseling van medische gegevens.

Lees hier de brief met daarin onze inbreng voor het Algemeen Overleg gegevensuitwisseling en gegevensbescherming in de zorg van 30 januari.

Bekijk hier het position paper (pdf) >>

De ochtend op 4 - Dianda Veldman over o.a. Dementie
NPO-Radio4, 22 oktober

Persoonsgegevens arts op Zorgkaart niet in strijd met AVG