Voorkom dat patiëntgegevens vogelvrij worden

Voorkom dat patiëntgegevens vogelvrij worden als patiënten hun medische gegevens zelf gaan beheren. Dat kan door een Patiëntgeheim in het leven te roepen.

Dat stelt Patiëntenfederatie Nederland. Directeur Dianda Veldman van de federatie overhandigt vandaag een oproep om te komen tot een wettelijk geregeld Patiëntgeheim aan minister Bruno Bruins voor medische zorg. Ze doet dat in het Haagse Louwmanmuseum, bij gelegenheid van de opening van de jaarlijkse e-healthweek.

Rechtsbescherming

Een Patiëntgeheim moet vergelijkbaar worden met het medisch beroepsgeheim. Dát beroepsgeheim geldt alleen voor zorgverleners. Terwijl patiënten straks dezelfde gegevens beheren, zonder rechtsbescherming. Daarom vindt de Patiëntenfederatie dat voor medische gegevens die buiten de medische sfeer worden opgeslagen ook rechtsbescherming moet komen. Patiënten kunnen hun medische data straks bijvoorbeeld verzamelen in een persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo). Maar die omgeving is vaak in beheer bij een commerciële partij. En de data die daar worden bewaard vallen niet onder het medisch beroepsgeheim.

Bewustwording

bruins dianda pat geheim klein

Om te voorkomen dat die data vogelvrij worden is dus een wettelijke bescherming nodig. De Patiëntenfederatie erkent dat mensen nooit gedwongen kunnen worden hun gegevens af te staan. Maar tegelijkertijd ziet ze dat mensen soms onder dwang toch hun medisch dossier openen. Dat kan zijn voor verzekeraars, gemeenten, uitkeringsinstanties of commerciële partijen. “Ze hoeven hun gegevens niet te delen, maar ze zijn kwetsbaar omdat ze van een instantie afhankelijk zijn”, zegt directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie. “Daarom willen wij een wettelijke regeling. Daarmee zijn we er niet. Mensen moeten zich ook bewustworden van hun rechten. Daar gaan wij hard aan werken, in de aanloop naar een wettelijk Patiëntgeheim.”

De aanbieding van het voorstel voor een Patiëntgeheim komt op een politiek belangrijk moment. Want eind deze maand spreekt de Tweede Kamer over gegevensuitwisseling in de zorg. Een Patiëntgeheim kan onderdeel zijn van goede digitale uitwisseling van medische gegevens.

Lees hier de brief met daarin onze inbreng voor het Algemeen Overleg gegevensuitwisseling en gegevensbescherming in de zorg van 30 januari.

Bekijk hier het position paper (pdf) >>

Mensen met een beperking participeren minder in de maatschappij
ZorgKrant, 5 december

Nieuw digitaal informatiepunt voor chronisch zieken
Telegraaf, 4 december

De ochtend van 4 met Dianda over vallen door ouderen
Radio4, 4 december

Frankelandgroep in top10 Patiëntenfederatie
Schiedam24.nl, 3 december

Deventer Ziekenhuis een van de best gewaardeerde ziekenhuizen van Nederland
RTV Oost, 3 december

SKB ‘beste ziekenhuis’ in ZorgkaartNederland Top 2019
De Gelderlander, 3 december

De #Top2019 en #10jaarZorgkaartNL in nog veel meer lokale media
Bekijk hier de link

Informatie over palliatieve sedatie moet sneller
ZorgKrant, 27 november

Geld verdienen met sporten: verzekeraar geeft geld terug als je beweegt
RTL-Nieuws, 26 november

Geld verdienen met sporten: verzekeraar geeft geld terug als je beweegt
Bright.nl, 26 november

Thuisarts.nl biedt info over vermoeidheid bij kanker
ICT&Health, 19 november

Lichaamsmateriaal meestal zonder toestemming gebruikt
Skipr, 18 november

Delen medische data voor meeste patiënten geen punt
Medisch Contact, 18 november

UMC deelt patiëntendata om zorg te verbeteren
Radar, 18 november

Met keuzehulp een weloverwogen beslissing voor verpleeghuis maken
Nationale Zorggids, 18 november

'Delen medische data voor meesten geen punt'
Leeuwarden Courant, 18 november

'Delen medische data voor meesten geen punt'
Nederlands Dagblad, 18 november

Parel voor zingeving in de palliatieve zorg voor project UMCG
Dagblad van het Noorden, 15 november

Nog veel mensen ontevreden over afhandeling klachten
Zorgkrant, 8 november

Overstappen van zorgverzekering: hoe bespaar je maximaal?
RTLZ, 8 november

Zorgverzekering 2020 kiezen? Let dan op deze 2 valkuilen bij de duurdere restitutiepolis
Business Insider, 8 november