Complementaire zorg

Complementaire (aanvullende) zorg zijn behandelingen waarvoor - nog - geen wetenschappelijk bewijs is geleverd. Ze zijn vaak niet gericht op genezing maar ondersteunend aan (herstel van) de behandeling en het omgaan met de gevolgen van de ziekte. Soms noemt men dit ook wel alternatieve zorg. Voorbeelden zijn acupunctuur, natuurgeneeskunde en homeopathie. Artsen en andere zorgverleners kunnen alternatieve zorg bieden. Dit gebeurt naast reguliere zorg en wordt dan ook wel aangeduid met ‘niet-reguliere zorg’. Als je overweegt gebruik te maken van complementaire zorg overleg dat dan eerst met je (hoofd)behandelaar. En bespreek het gebruik van zelfzorgmiddelen, kruiden, vitamines/supplementen enzovoorts met je arts en/of apotheker.

Vormen van complementaire zorg

Er zijn diverse vormen van alternatieve zorg. Bijvoorbeeld: acupunctuur, antroposofische zorg, chiropractie, homeopathie, manuele geneeskunde, natuurgeneeskunde, orthomanuele therapie, orthomoleculaire geneeskunde en osteopathie.

Vergoeding van complementaire zorg

De basispolis van de zorgverzekering vergoedt geen complementaire of alternatieve zorg. Een aanvullende verzekering in sommige gevallen wel. Vaak zit er een maximumbedrag per jaar aan vast. Soms geldt er een gedeeltelijke vergoeding van bijvoorbeeld tachtig procent van de rekening en soms vergoedt een verzekeraar alleen bepaalde vormen van complementaire zorg. Controleer hiervoor je zorgverzekering of overleg met je zorgverzekeraar.

Er zijn ook vormen van zorg die standaard voorgeschreven worden door zorgverleners en opgenomen zijn in de richtlijnen, maar toch niet vergoed worden uit het basispakket. Een voorbeeld hiervan is Vitamine D. Met andere woorden: Reguliere zorg betekent dus niet in alle gevallen dat er een vergoeding vanuit de basisverzekering is.

ZorgkaartNederland Externe link:zorgkaartnederland.nl

Op ZorgkaartNederland staan verschillende zorgverleners die complementaire of alternatieve geneeskunde bieden. En je leest de ervaringen van anderen met deze zorg.

Logo ZorgkaartNederland

Tips voor het kiezen van complementaire zorg

  • Als je overweegt gebruik te maken van complementaire zorg, overleg dat dan eerst met je (hoofd)behandelaar.
  • Bespreek met je huisarts of apotheekmedewerker of drogist welke zelfzorgmedicijnen, kruiden of supplementen je gebruikt.
  • Informeer vooraf goed bij je zorgverzekeraar of je recht hebt op een vergoeding.
  • Let op of je behandelaar door je zorgverzekeraar is gecontracteerd, anders kan het zijn dat je alsnog niet alles vergoed krijgt.
Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!