Janneke: ‘De keuzekaart helpt mij nadenken over de mogelijke opties.’

In eerste instantie ben ik huisvrouw, moeder van zes kinderen en oma van drie kleinkinderen. Ik beweeg graag. Zo wandel ik wekelijks bij een wandelclub. Ook werk ik deeltijd als verzorgende IG in de thuiszorg. Dat vind ik erg leuk en uitdagend. Hoe zorg je ervoor dat iemand zo lang mogelijk thuis kan blijven? We helpen onze cliënten een zelfstandiger leven te leiden. Dat is heel dankbaar. Helaas wordt het werk pijnlijker, omdat ik veel moet lopen. Ik heb artrose in de linkerheup of in de volksmond: een versleten heup. Na een ongeveer één uur belasting, krijg ik enorme pijn. Dat past niet bij wat ik vind dat ik moet kunnen.

vrouw in keuken

Pijn

Het is een stekende brandende pijnaanval in de kop van het bot. Die komt op als ik voor de aandoening te lang loop. Ik vind natuurlijk niet dat als ik één uur loop té lang loop. Voor mijn leeftijd moet ik zonder problemen gewoon een flinke natuurwandeling of stadswandeling kunnen maken. Maar de pijn belemmert. Ook in mijn werk heb ik er veel last van. Momenteel doe ik geen avondroutes meer, omdat ik dan veel cliënten moet helpen met bijvoorbeeld alleen steunkousen. Ik ga dan bij veel cliënten langs en loop veel om van de ene cliënt naar de andere te gaan.

Aanpassingen

Nu de diagnose is gesteld, merk ik hoeveel ik in mijn leven automatisch heb aangepast om zo min mogelijk pijn te ervaren. Als ik het huishouden doe, ga ik vaker even zitten om mijn heup rust te geven. Ik deed altijd de boodschappen alleen, maar nu gaat mijn man standaard mee om te sjouwen. Ook slaap ik bijvoorbeeld niet meer op mijn linkerzijde. En steeds vaker neem ik de fiets, in plaats van dat ik loop. Ik ga nu naar de fysiotherapeut en slik Diclofenac, paracetamol en homeopatische middelen. Pasgeleden heb ik een injectie met corticosteroïd gekregen die de irritatie in de heup zou moeten verminderen. Dat doet het onvoldoende. De volgende stap is een operatie.

Mogelijke opties

De orthopeed gaf bij het diagnosegesprek een behandelkaart. Het heet 'Keuzekaart voor artrose in de heup'. Dit is een heel handig overzicht over het behandelplan bij deze aandoening. Ik weet nu de werkwijze van het ziekenhuis en wat mij te wachten staat. Er stond bijvoorbeeld op dat Tramadol een volgende stap is. Ik wil absoluut geen zware pijnstilling slikken voor een probleem wat oplosbaar is. Ook stond er op de kaart dat ik bij de operatie kan kiezen uit een ruggenprik of narcose. Ik weet het antwoord nu al. De keuzekaart helpt mij nadenken over de mogelijke opties en zo krijg ik een beter gesprek met de arts.

Gebruik de keuzekaart voor artrose in de heup Externe link:keuzekaart.nl

Deze keuzekaart helpt jou en jouw orthopeed om alle behandelmogelijkheden te bespreken.

logo keuzekaart
Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!