Miranda: ‘Ieder facet in het leven is veranderd na Peters ziekzijn.’

Mijn man Peter was veranderd nadat hij in 2013 ongeveer twee maanden op de IC had gelegen en daarna twee maanden intern moest revalideren. Ook mijn hele leven stond op zijn kop. Om hier goed mee om te kunnen gaan, kreeg ik op verschillende gebieden hulp aangeboden en ging ik zelf ook actief op zoek naar hulp.

zittende vrouw aan het bellen

Heftige ziekte

Mijn man kreeg in januari 2013 griep. Het voelde na een aantal dagen niet als een gewone griep. Op 18 januari werd hij met de ambulance naar het ziekenhuis in onze woonplaats gebracht. Hij bleef maar achteruit gaan en werd al snel op de IC opgenomen. Na twee weken werd hij vanuit het plaatselijke ziekenhuis met spoed en aan de beademing naar het RadboudUmc in Nijmegen overgebracht. Hier onderging Peter een spoedoperatie en werd vervolgens opnieuw op de IC opgenomen. Thuis wilde ik dat alles zoveel mogelijk gewoon bleef. Als de kinderen naar school waren, ging ik naar Peter. En ik probeerde weer thuis te zijn als de kinderen thuiskwamen. Zo ging dat ongeveer iedere dag. Ik was alleen maar aan het rennen, vliegen en regelen. En nu is dat nog steeds vaak zo.

Leven op zijn kop

Ieder facet in het leven is veranderd na Peters ziekzijn. Ons gezinsleven, sport, inkomen, reizen, werk, hobby’s en vrienden. Ook onze relatie is met vallen en opstaan veranderd, maar we zijn nog steeds gelukkig met elkaar. Het is op een andere manier mooi geworden. Wel doen de veranderingen soms verdriet. Het lukt Peter niet meer goed om mee te doen aan activiteiten of evenementen. Dat zijn teveel prikkels. Vroeger vonden wij dat samen leuk. Ik kies er af en toe voor om dat dan alleen te doen, maar dat doet soms wel pijn.

Nazorg

Het heeft Peter en mij tijd gekost om Peters ziekzijn en de gevolgen voor ons leven een plekje te geven. Zowel tijdens de IC-opname als daarna hadden we contact met de nazorgverpleegkundige. Tijdens het revalidatietraject gingen Peter en ik samen naar de maatschappelijk werker en psycholoog. Vandaaruit kreeg ik het advies om EMDR-therapie te volgen. Dit heeft me geholpen om de heftige gebeurtenissen van de IC-periode en het overlijden van mijn vader in diezelfde tijd te verwerken. De nazorg op verschillende gebieden is voor ons heel belangrijk geweest. Ik gun iedereen de nazorg die wij hebben mogen krijgen en hebben kunnen vinden.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!