Noks: ‘Ik weet best wat mijn criteria zijn voor een goede zorgverlener.’

Ik ga verhuizen en besluit het zoeken van een nieuwe huisarts als een project aan te pakken. Stap 1: wat vind ik belangrijk? Ik weet best wat mijn criteria zijn voor een goede zorgverlener. Natuurlijk iemand met goede vakkennis. En het moet iemand zijn die goed naar me luistert. Die zijn of haar overwegingen deelt en mij mee laat denken en beslissen. En in sommige situaties ook de leiding neemt. In elk geval bij ernstige situaties. Of om mij te overtuigen vanuit haar of zijn deskundigheid. Omdat ik vaak in discussie ga, is dat een uitdaging voor de zorgverlener. Als die in de weerstand gaat, wordt het vaak niet meer goed tussen ons.

Vrouw-kijkt-naar-computerscherm

Uiteenlopende scores

Als 70-plusser wil ik graag een praktijk op loopafstand van mijn huis. Ik heb geen auto, dus dat lijkt me wel zo praktisch. Er is een praktijk op 7 minuten lopen en ik zie dat die huisarts hoge cijfers scoort op ZorgkaartNederland.nl. Maar de praktijk is vol voor nieuwe patiënten. In hetzelfde gezondheidscentrum zit nog een huisartspraktijk. Die huisarts scoort een 1, een 4 en een 9. Klinkt niet echt goed. Waarom zouden de scores zo uiteen lopen? Er wordt iets geschreven over ‘niet empathisch’. Vind ik dat belangrijk? Ja, maar het moet ook medisch een goede vakpersoon zijn.

Inschrijven

Ik besluit de eerste praktijk te bellen en uit te leggen dat ik alleen ben en op loofafstand een huisarts zoek. De assistente is zeer begripvol (belangrijk criterium) en vertelt dat ze echt vol zitten, maar dat er in de andere praktijk wel plek is (ik schrik). Ze vertelt ook dat de huisarts van die praktijk ziek is en dat ze een andere huisarts zoeken. Ik mag daar een inschrijfformulier halen. Ik besluit me daar inderdaad maar te gaan inschrijven. Ik moet het maar zien. Ik weet toch niets van de nieuwe huisarts die er nog niet is. En: wat kan me gebeuren? In mijn huidige woonplaats ben ik ook een keer van huisarts gewisseld. Dat was niet leuk, want er was bijna een echt conflict. Maar ik weet nu dat het gewoon kan en dat ik assertief genoeg ben om dat te gaan doen als het echt niet anders kan.

Voldaan ben ik als ik mijn project afsluit en keuzes heb gemaakt. Ik realiseer me dat dit voor mij belangrijk is. Maar ook dat ik de mogelijkheden heb om dit te doen. Ik ben nog helder van geest en weet voldoende van de zorg. ZorgkaartNederland.nl is wel een hele grote hulp hierbij.

Zoek ook een zorgaanbieder op ZorgkaartNederland Externe link:zorgkaartnederland.nl

De ervaringen van anderen met een zorgaanbieder kunnen jou helpen met kiezen.

logo zorgkaartnederland
Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!