Medicatieoverzicht

Medicatieoverzicht

Heeft u een overzicht van de medicijnen die u gebruikt? Dit kan van groot belang zijn voor een veilige behandeling. U leest hier meer over het medicatieoverzicht en hoe u deze actueel houdt.

Wat en hoe

Wat is een medicatieoverzicht?

Een medicatieoverzicht is een overzicht van alle medicijnen die u gebruikt en de dosering daarvan. Ook kan erin staan of u allergisch of overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen. Een medicatieoverzicht kunt u gratis opvragen bij uw apotheek. Elke keer als u medicijnen voorgeschreven krijgt, moet er een medicatieoverzicht beschikbaar zijn.

Goed om te weten is dat het PGO eraan komt: de persoonlijke gezondheidsomgeving. Hiermee bedoelen we het geheel aan apps en websites die door patiënten en (zorg)consumenten gebruikt worden om allerlei gezondheidsgegevens te verzamelen, beheren en delen. Hiermee kunt u grip houden op uw eigen gezondheidsdata. Hiermee kunt u online uw medicatie-overzicht bekijken. Maar bijvoorbeeld ook onderzoeksuitslagen inzien of overzichten van inentingen. Deze PGO’s zijn allemaal nog in ontwikkeling, onder regie van MedMij.

Waarvoor dient dit overzicht?

Het is voor artsen belangrijk om te weten welke medicijnen u gebruikt. Dit kan namelijk invloed hebben op de manier waarop u wordt onderzocht en behandeld. De arts ziet dan bijvoorbeeld dat hij u een medicijn absoluut niet moet geven, omdat u er overgevoelig voor bent. Weet een arts dit niet, dan kan dat in sommige gevallen levensgevaarlijk zijn. Dankzij het medicatieoverzicht kan een patiënt zowel in Nederland als in het buitenland snel, goed en veilig geholpen worden.

Wat kunt u zelf doen?

U heeft een belangrijke rol in het actueel houden van uw medicatieoverzicht. U bent namelijk de enige die echt weet welke medicijnen u wel of niet slikt. Denk hierbij ook aan medicijnen die u niet op recept gebruikt, zoals paracetamol of medicijnen die u bij de drogist koopt. Al deze medicijnen moet u zelf in het overzicht erbij laten zetten. Uw apotheker kan dit voor u doen. Als u stopt met bepaalde medicijnen geef dat dan ook door.

Naar 'Ervaringen'>>

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank