Medicatieoverzicht

Medicatieoverzicht

Heeft u een overzicht van de medicijnen die u gebruikt? Dit kan van groot belang zijn voor een veilige behandeling. U leest hier meer over het medicatieoverzicht en hoe u deze actueel houdt.

Wat en hoe

Wat is een medicatieoverzicht?

Een medicatieoverzicht is een overzicht van alle medicijnen die u gebruikt en de dosering daarvan. Ook kan erin staan of u allergisch of overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen. Een medicatieoverzicht kunt u gratis opvragen bij uw apotheek. Elke keer als u medicijnen voorgeschreven krijgt, moet er een medicatieoverzicht beschikbaar zijn. 

Er zijn ook PGO's waarmee u uw medicatieoverzicht online kunt bekijken. Een PGO is een app of website die door patiënten en (zorg)consumenten wordt gebruikt om allerlei gezondheidsgegevens te verzamelen, beheren en delen. Er is al een aantal PGO’s op de markt waarmee u aan de slag kunt. Een aantal hiervan vindt u op de DigitaleZorgGids. Deze PGO’s zijn allemaal nog in ontwikkeling. De echt uitgebreide PGO’s waarmee de zorggebruiker toegang heeft tot de eigen gezondheidsgegevens van verschillende zorgverleners en ze van daaruit veilig en vertrouwd kan verzamelen, delen en beheren, komen later dit jaar op de markt. MedMij werkt daar hard aan gewerkt. MedMij bouwt zelf geen PGO, maar ontwikkelt de spelregels waaraan persoonlijke gezondheidsomgevingen en de systemen van zorgverleners moeten voldoen. Ook voor het onderling uitwisselen van gegevens stelt MedMij de regels op.

> Op zoek naar een persoonlijke gezondheidsomgeving? Start hier de PGO-keuzehulp

Waarvoor dient dit overzicht?

Het is voor artsen belangrijk om te weten welke medicijnen u gebruikt. Dit kan namelijk invloed hebben op de manier waarop u wordt onderzocht en behandeld. De arts ziet dan bijvoorbeeld dat hij u een medicijn absoluut niet moet geven, omdat u er overgevoelig voor bent. Weet een arts dit niet, dan kan dat in sommige gevallen levensgevaarlijk zijn. Dankzij het medicatieoverzicht kan een patiënt zowel in Nederland als in het buitenland snel, goed en veilig geholpen worden.

Wat kunt u zelf doen?

U heeft een belangrijke rol in het actueel houden van uw medicatieoverzicht. U bent namelijk de enige die echt weet welke medicijnen u wel of niet slikt. Denk hierbij ook aan medicijnen die u niet op recept gebruikt, zoals paracetamol of medicijnen die u bij de drogist koopt. Al deze medicijnen moet u zelf in het overzicht erbij laten zetten. Uw apotheker kan dit voor u doen. Als u stopt met bepaalde medicijnen geef dat dan ook door. De medicatiegegevens die de apotheek over u bijhoudt, kan hij ook delen met andere zorgverleners. U moet daar toestemming voor geven. Dat kan via www.volgjezorg.nl

Naar 'Ervaringen'>>

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank