Handig

Samen beslissen

Een knieoperatie of niet meer voetballen? Doorbehandelen of stoppen? U hoeft echt niet meer alleen af te wachten wat uw arts beslist. Lees hier hoe u samen met uw arts beslist over uw behandeling.

Handig

Betere zorg begint met een goed gesprek 
Samen beslissen is belangrijk voor arts en patiënt. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En wat is er allemaal om dit gesprek te ondersteunen? In deze video ziet u verschillende voorbeelden waarmee patiëntenorganisaties stap voor stap het gesprek in de spreekkamer veranderen. Wilt u meer weten over een product of project? Kijk dan onder de video bij meer informatie.

Meer informatie

Wilt u samen beslissen met uw arts? Dan kunt u verschillende instrumenten gebruiken. De  instrumenten op deze website zijn gemaakt door patiëntenorganisaties.


Films over samen beslissen 

Speciaal voor presentaties, workshops of opleidingen over samen beslissen hebben Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie Medisch Specialisten drie films ontwikkeld. Deze films laten steeds twee mensen zien. Een patiënt en een arts uit het ziekenhuis. Beiden willen zij de beste behandeling voor de patiënt. De films laten zien welke overtuigingen, angsten, wensen en ideeën deze patiënten en artsen hebben. Deze kunnen in de weg staan van een goed gesprek.

Iedereen is anders. De patiënten en artsen in de film zijn geen voorbeelden. Om zoveel mogelijk mensen aan te spreken speelt de diagnose van de patiënt en de specialisatie van de arts geen rol in de films. De films geven stof tot nadenken voor patiënten en artsen. Het maakt hen bewust van zichzelf en de ander. Het laat zien dat samen beslissen niet vanzelfsprekend is. Maar bewust moet worden ingezet.

De films eindigen met een oproep aan de kijker: Hoe gaat u met elkaar in gesprek? Deze oproep past binnen de context van een bijeenkomst waar patiënten en/of artsen door kunnen praten over dit onderwerp.

Samen Beslissen: Brechtje Bolhuys en Dr. Lauw de BoerSamen Beslissen: Frans van Doorn en Marieke van der Pol (AIO)Samen Beslissen: Odile Kramer en Dr. Wibaut Movis 

Naar 'Volgens Ons'>>

Actueel

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank