Tips

Geboortezorg

Geboortezorg is de zorg voor moeder en kind rondom de zwangerschap en geboorte. Deze zorg begint op het moment dat een vrouw zwanger probeert te worden (preconceptie) en eindigt aan het einde van de kraamperiode. Hierbij zijn verschillende zorgverleners betrokken.

Tips

Wil je zwanger worden?

Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Of je nu een vrouw of man bent. Het helpt om je kind een gezonde start te geven. Met Zwangerwijzer kun je testen of er risico’s zijn voor de zwangerschap en je baby.

Bekijk ook de Informatiekaart: ‘Zo gezond mogelijk zwanger worden, wat moet ik doen?’(pdf)


Zwanger, wat nu?


Wanneer kunt u bij welke zorgverlener terecht? Deze tips leggen het u stap voor stap uit.

 1. Neem contact op met de verloskundige
  Zodra u zwanger bent, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk een afspraak maakt met een verloskundige in uw buurt. De verloskundige controleert regelmatig het verloop van uw zwangerschap. Zij geeft informatie en u kunt vragen stellen.

  Zwanger29Kies uw verloskundige bewust. Kijk bijvoorbeeld bij welk samenwerkingsverband of welk ziekenhuis de verloskundige is aangesloten. Of vergelijk op ZorgkaartNederland.nl de waarderingen die verloskundige hebben gekregen en lees de ervaringen van anderen.


 2. Bereid het gesprek voor
  De verloskundige geeft informatie en u kunt vragen stellen. Bereid dit gesprek voor; schrijf bijvoorbeeld de vragen die u van tevoren heeft alvast op. Soms stuurt de verloskundige u door naar een gynaecoloog in het ziekenhuis. De gynacoloog en de verloskundige bespreken met u of u voor de volgende controles van uw zwangerschap en bevalling naar het ziekenhuis moet of naar de verloskundige.

  Bent u zwanger en maakt u zich ongerust?
  Bekijk de Informatiekaart: ‘Neem direct contact op met de verloskundige bij de volgende signalen’ (pdf)
  Deze kaart is ook in de volgende talen verschenen:
 3. Waar wilt u bevallen?
  Als uw zwangerschap zonder problemen verloopt, dan mag u zelf kiezen waar u wilt bevallen. Thuis, in het ziekenhuis of in het geboortecentrum. Als u kiest voor een bevalling in het ziekenhuis of het geboortecentrum dan kunnen er kosten aan verbonden zijn. Het is goed dit alvast bij uw verzekering na te vragen.


 4. Bespreek het geboorteplan
  In een geboorteplan beschrijft u uw wensen rondom de bevalling. Samen met uw verloskundige schrijft u uw wensen op zodat iedereen weet wat uw ideeën en wensen zijn. Bijvoorbeeld over pijnbestrijding. Tegelijkertijd is het een manier om met uw partner over de bevalling te praten.


 5. Regel de kraamzorg
  Verloskunde26De kraamverzorgende ondersteunt u en uw partner in de eerste week na de bevalling. Ook kan de kraamverzorgende de verloskundige assisteren tijdens de bevalling. Regel de kraamzorg op tijd, in elk geval voor de vijfde maand van uw zwangerschap. Kies ook uw kraamzorg bewust. Op ZorgKaartNederland.nl vindt u meer informatie over kraamzorgorganisaties.


 6. Het consultatiebureau neemt contact op
  Na de kraamtijd komt het consultatiebureau uit uw buurt langs. Samen bespreekt u hoe de bevalling is verlopen. Ook wordt een afspraak gemaakt voor de eerste controle van uw baby. Het consultatiebureau geeft advies over verzorging en voeding, opvoeding en veiligheid. En zij zorgen ervoor dat uw baby alle inentingen krijgt.

 

 

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank