Patiëntenfederatie Nederland

Patiëntenfederatie Nederland zet zich in voor alle mensen die zorg nodig hebben, nu of in de toekomst. En geeft patiënten een stem: in de spreekkamer, in de politiek, bij de zorgverzekeraar en in het nieuws. Op basis van de ervaringen van mensen zorgen we dat de zorg beter aansluit bij wat mensen vragen. Onze informatie helpt mensen bij het maken van keuzes in de zorg. De Patiëntenfederatie vertegenwoordigt ruim 200 patiëntenorganisaties.

Nieuws

De Patiëntenfederatie bestaat 30 jaar! Wat gebeurde er allemaal in die tijd? Ontdek het allemaal en ga hier door onze tijdlijn heen.

Kijk hier voor het actuele nieuws en de standpunten die Patiëntenfederatie Nederland daarover inneemt om zo met de leden de zorg beter te maken.

  • Zorgverleners mogen medische gegevens niet zonder toestemming van de patiënt delen met andere zorgverleners. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) startte vorige week een publiekscampagne over het belang van het geven van toestemming. Met de campagne ‘Wij zorgen voor jou, zorg jij voor toestemming?’ informeert VWS Nederlanders over de keuzemogelijkheden en hoe zij toestemming kunnen geven voor het delen van hun medische gegevens.
  • Zojuist werd via NOS bekend dat uit promotieonderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn tussen ziekenhuizen als het gaat om de kwaliteit van operaties bij het verwijderen van de prostaat bij kankerpatiënten. Zo blijkt uit het onderzoek van onderzoeker Maike Schepens dat bij het ziekenhuis dat het beste uit de meting bijna 20% van de patiënten incontinent wordt, tegenover maar liefst 85% bij het ziekenhuis dat het slechtste scoort.
  • Eens in de zoveel tijd ventileren huisartsen, specialisten of andere vertegenwoordigers van zorgaanbieders in de krant of op social media hun zorgen over het platform. Die zorgen willen wij graag wegnemen. Maar hun eenzijdige en soms ook onjuiste belichting van ons platform, verdient ook enige nuance en toelichting vanuit het perspectief van patiënten.
Twee mensen aan tafel

Over de zorg

Patiëntenfederatie Nederland maakt je wegwijs in de gezondheidszorg. Maak gebruik van praktische informatie, (keuze)hulpmiddelen en ervaringen van anderen. Patiëntenfederatie Nederland zet zich in voor alle mensen die zorg nodig hebben.

  • Patiëntenfederatie Nederland heeft (stand-)punten aan de politieke partijen meegegeven om de zorg voor patiënten te verbeteren. Bekijk hier het verkiezingsmanifest 'Kies voor passende zorg: niet minder, maar anders!' en andere onderwerpen die we - weer - onder de aandacht brengen voor de Tweede Kamerverkiezingen in november 2023.
  • Een wilsverklaring is een document waarin staat wat jouw wensen zijn rondom jouw behandeling of levenseinde. Deze verklaring wordt gebruikt als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Als je in een coma ligt bijvoorbeeld of als je een zwaar ongeluk krijgt waardoor je niet meer kunt praten of op een andere manier overleggen met je arts. Als je een wilsverklaring hebt en aan anderen laat weten dát je die hebt dan weten zij wat jouw behandelwensen zijn.
  • Als je wilt veranderen van huisarts, dan kun je daar verschillende redenen voor hebben. Je bent verhuisd naar een andere plaats of wijk. Je bent niet tevreden over je huisarts. Of er is een conflict ontstaan tussen jou en je huisarts. Hoe kun je het kiezen van een andere huisarts het beste aanpakken? En hoe zit het met de patiëntenstop door het huisartsentekort?
Christel is buiten in een natuurgebied

Zet je ervaring in

Met jouw stem maakt de Patiëntenfederatie het verschil in de spreekkamer en in het zorgstelstel. Deel zelf ook je ervaringen met de zorg. Zo help je anderen én de zorg vooruit.

Discussie aan tafel

Dit doen wij

Patiëntenfederatie Nederland komt op voor alle mensen die zorg nodig hebben. Dat doen wij door zelf beleid te ontwikkelen en dat van andere organisaties en beslissers te beïnvloeden.