Patiëntenfederatie Nederland

Patiëntenfederatie Nederland zet zich in voor alle mensen die zorg nodig hebben, nu of in de toekomst. En geeft patiënten een stem: in de spreekkamer, in de politiek, bij de zorgverzekeraar en in het nieuws. Op basis van de ervaringen van mensen zorgen we dat de zorg beter aansluit bij wat mensen vragen. Onze informatie helpt mensen bij het maken van keuzes in de zorg. De Patiëntenfederatie vertegenwoordigt ruim 200 patiëntenorganisaties.

Nieuws

Kijk hier voor het actuele nieuws en de standpunten die Patiëntenfederatie Nederland daarover inneemt om zo met de leden de zorg beter te maken.

  • Vandaag heeft het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM bekend gemaakt dat er een ernstige bijwerking is vastgesteld bij het liesbreukmatje Rebound HRD® (Hernia Repair Device). Patiëntenfederatie Nederland is geschrokken van deze berichtgeving en roept patiënten die hier zorgen over hebben op contact op te nemen met hun huisarts en/of specialist.
  • Mensen met een beperking of chronische aandoening hebben steeds vaker te maken met een stapeling van zorg- en meerkosten. Met als grote gevolg dat ze noodzakelijke zorg vaker mijden, meer pijn hebben, ernstigere klachten ontwikkelen en minder meedoen in de samenleving. Patiëntenfederatie Nederland pleit al langer voor een duurzame aanpak.
  • Patiënten willen dat er informatie beschikbaar komt over de verschillen in kwaliteit tussen behandelingen van zorgaanbieders. Uit ons onderzoek blijkt dat 95% van de 11.000 deelnemers inzicht wil hebben in de kwaliteit die zorgaanbieders leveren, vooral bij risicovolle of complexe behandelingen. Veel van deze informatie is echter niet inzichtelijk voor patiënten.
Twee mensen aan tafel

Over de zorg

Patiëntenfederatie Nederland maakt je wegwijs in de gezondheidszorg. Maak gebruik van praktische informatie, (keuze)hulpmiddelen en ervaringen van anderen. Patiëntenfederatie Nederland zet zich in voor alle mensen die zorg nodig hebben.
logo
Heb je een vraag over de zorg? Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Zij geven informatie én advies waar je zelf mee aan de slag kunt.

  • Betere zorg begint bij écht betrekken van patiënten. Om echt patiëntgericht te werken is het belangrijk om doorlopend naar patiënten te luisteren en te zoeken naar hun wensen en behoeftes. Ikzoekeenpatient.nl helpt bij het realiseren van de ambitie van patiëntenverenigingen en de overheid om de zorg patiëntgerichter te maken.
  • Bekijk hier de (stand-)punten die de Patiëntenfederatie aan het nieuwe kabinet meegeeft om de zorg voor patiënten te verbeteren. Zo kun je in ons manifest de acht concrete actiepunten bekijken die we - weer - onder de aandacht willen brengen. En roepen we de politiek op om de wachtlijsten in de zorg en de hoge (stapeling van) zorgkosten voor patiënten aan te pakken.
  • Als je wilt veranderen van huisarts, dan kun je daar verschillende redenen voor hebben. Je bent verhuisd naar een andere plaats of wijk. Je bent niet tevreden over je huisarts. Of er is een conflict ontstaan tussen jou en je huisarts. Hoe kun je het kiezen van een andere huisarts het beste aanpakken? En hoe zit het met de patiëntenstop door het huisartsentekort?
Christel is buiten in een natuurgebied

Zet je ervaring in

Met jouw stem maakt de Patiëntenfederatie het verschil in de spreekkamer en in het zorgstelstel. Deel zelf ook je ervaringen met de zorg. Zo help je anderen én de zorg vooruit.

Discussie aan tafel

Dit doen wij

Patiëntenfederatie Nederland komt op voor alle mensen die zorg nodig hebben. Dat doen wij door zelf beleid te ontwikkelen en dat van andere organisaties en beslissers te beïnvloeden.