Gezond op vakantie

Gezond op vakantie

U wilt graag onbezorgd en gezond van uw vakantie genieten. In dit thema leest u hoe u zich goed voorbereidt en verzekert. En wat u kunt doen als u tijdens uw vakantie toch ziek wordt.

De voorbereiding

Met een goede voorbereiding voorkomt u onaangename verrassingen, onnodige kosten en bijvoorbeeld ernstige ziektes als hepatitis. Ook hoeft u zich geen zorgen te maken over uw medicijnen.
Hier staan de 'slimme acties' voordat u vertrekt.

1. Goed verzekerd
Het basispakket vergoedt wereldwijd spoedeisende behandelkosten, meestal tot het Nederlandse tarief. Neem wel uw zorgpas mee. Ga bij uw zorgverzekeraar na waarvoor u al verzekerd bent en of extra kosten alleen in Europa of wereldwijd worden vergoed. Zo weet u waarvoor u nog een reisverzekering nodig hebt. Let op of de reispolis past bij uw vakantie (land en soort vakantie).

VakantieHeaderKL2. Vaccinatie en zelfzorg
Voor landen buiten Europa worden vaccinaties aanbevolen en in tropische landen moet u vaak malariatabletten slikken. Maar ook voor Kroatië adviseert het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering bijvoorbeeld al een vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP. Kijk op hun website voor een advies per land.
Daarnaast is het zaak om een reisapotheek mee te nemen met een middel tegen muggen, paracetamol, diarreeremmers, een tekenpen.

Voor advies over reisvaccinaties kunt u terecht bij de GGD, een regionaal vaccinatiebureau of de huisarts. Voor uw kinderen kunt u terecht bij het consultatiebureau of uw huisarts. Welke vaccinaties u nodig heeft hangt af van uw reisbestemming. En of er in dat land een verhoogd risico is voor uw gezondheid.

3. Medicijnen
Gebruikt u medicijnen voor bepaalde ziekte(n), dan is het verstandig om een medisch paspoort aan te vragen bij uw apotheek of huisarts. Daarmee kunt u duidelijk maken wat u mankeert, welke medicijnen u gebruikt en waarvoor u allergisch bent. Slikt u medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals sterke pijnstillers of Ritalin), dan heeft u een speciale verklaring nodig.
Bewaar uw medicijnen op de voorgeschreven manier en neem altijd extra medicijnen mee.

4. Veiligheid
Niet ieder vakantieland is even veilig ook al kan bijvoorbeeld de natuur er nog zó prachtig zijn. Ben u bewust van de risico's in dat soort landen. Om te zien welke landen veilig te bereizen en welke u beter kunt mijden, kunt u hier kijken op de site van de Rijksoverheid. Op deze site staat ook een app die u kunt downloaden. Zo kunt u zelfs op de plek van bestemming de situatie goed in de gaten blijven houden.

 

 

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank