Ervaringen

Help fouten voorkomen

In de zorg is elke fout er een te veel. Zorgverleners letten daar op. Als patiënt kunt u ook een rol spelen bij het voorkomen van fouten. Door een goede voorbereiding. Als extra paar ogen en oren tijdens de behandeling. En door uw zorgverlener alles te zeggen dat u wilt. Zeker als u merkt dat iets bijna fout gaat . U staat niet alleen. Lees hier ervaringen van anderen, praktische informatie en handige tips.

Ervaringen

Brochure

front praktijkverhLeren van fouten, heet het boekje met praktijkverhalen van patiënten. Het zijn verhalen die aangeven dat een ongeluk in een klein hoekje zit. En dat je als patiënt moet opkomen voor je rechten. We zijn met zijn allen op weg naar veilige zorg, maar we zijn er nog lang niet. En kunnen nog steeds veel leren van (bijna) fouten in de zorg.

Download hier de brochure Leren van fouten

 

Filmpjes

‘Ik wist dat de medicatie van mijn moeder niet klopte’
Willy Govaarts weet vrijwel zeker dat haar 83-jarige moeder door een te hoge dosis medicijnen te vroeg is overleden aan niervergiftiging.

 

‘In de operatiekamer kun je als patiënt niets doen’
Frank Reneerkens kwam in 2013 met een complexe enkelbreuk in het ziekenhuis. Zijn enkel is genezen, maar een bijkomende ontsteking in zijn buik (door trombose-injecties) liep dramatisch uit de hand. “Bij een vierde buikoperatie in april 2015 bleek dat er een gaasje in mijn buik was achtergebleven.”

 

‘Ik wil geen onnodige risico’s meer lopen’
Als chronische hartpatiënt weet Eugenie Verschoof uit ervaring dat het zaak is om zelf goed op te letten. Bij de laatste hartcatheterisatie ging het toch fout. “Ik vind het lastig om op mijn strepen te staan.”

 

npcf help fouten voorkomen 293x244px ebook

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank