Lastige keuzes in uw zorg

Lastige keuzes in uw zorg

Soms moet u een lastige keuze maken rondom zorg. Dan helpt het om wat meer tijd te nemen en goed na te denken. Wat is de beste keuze voor u en uw naasten en hoe maakt u die? We geven u hieronder tips hoe u hierbij te werk kunt gaan.

Wat en hoe

  • Vertel ik mijn werkgever over mijn chronische aandoening? 
  • Wanneer is het tijd om een palliatieve behandeling in te zetten bij mijn ongeneeslijke ziekte?  
  • Zullen we wel of geen combinatietest laten doen tijdens de zwangerschap? 
  • Vertel ik mijn familie over mijn erfelijke ziekte?
  • Wij willen dat onze moeder wordt doorbehandeld, maar de artsen willen niet. Wat nu?
  • Hoe krijgen mijn cultuur en/of religie een plek in de zorg die ik ontvang? 
  • Stel dat ik over mijn levenseinde wil praten met mijn naasten? 
  • Laat ik mijn partner nog autorijden met zijn/haar beginnende dementie?


Dit zijn allemaal voorbeelden van lastige vragen die te maken hebben met uw gezondheid. Of met de gezondheid van uw familie of vrienden. Vragen die u in het dagelijks leven tegenkomt en die misschien lastig te beantwoorden zijn. Omdat er verschillende dingen spelen. 

Neem de laatste vraag over het afnemen van het rijbewijs bij een partner met beginnende dementie. Aan de ene kant is het belangrijk dat iemand zo lang mogelijk zelfstandig blijft. Misschien wordt uw partner boos als u het rijbewijs afneemt. Aan de andere kant levert het autorijden misschien wel gevaarlijke situaties op. Wat weegt zwaarder? 

 

Ondersteuning

Patiëntenfederatie Nederland wil ondersteuning bieden aan mensen die met een lastig keuzeprobleem zitten rondom zorg. Omdat wij denken dat het helpt om soms wat meer tijd te nemen om na te denken over een lastige keuze. En goed alle voor- en nadelen af te wegen. Wat is de beste keuze voor u en uw naasten en hoe maakt u die keuze? We geven tips hoe u hierbij te werk kunt gaan. 

Patiëntenorganisaties hebben veel hulpmiddelen gemaakt om mensen te helpen bij lastige keuzeproblemen. Bij ‘handig’ kunt u deze vinden voor verschillende thema’s.  

U kunt ook onze brochure 'Pas op de plaats' (3,2MB, pdf) of de informatiekaart 'De lastige keuze van Bart' downloaden, waarin we willen helpen om na te denken over lastige keuzes in de zorg. 

pasplaats front 250px

Met dit boekje willen we u helpen na te denken over lastige keuzes in de zorg. Ons belangrijkste advies is: maak tijd en ruimte voor een zorgvuldige afweging. Vandaar: Pas op de plaats

U kunt de brochure hier downloaden (3,2MB pdf) >>

Bekijk ook de informatiekaart ‘De lastige keuze van Bart’ 

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank