Tips

Veranderingen in de langdurige zorg

In het thema landurige zorg leest u welke veranderingen er zijn doorgevoerd. Wat is bijvoorbeeld de Wet landurige zorg? En voor welke zorg moet u naar de gemeente? U leest het hier.

Tips

U of uw familielid heeft nu of binnenkort langdurige zorg (24-uurszorg) nodig. Wat kunt u doen?

1. Vraag een indicatie aan bij het CIZ

Op de website van het CIZ kunt u een aanvraagformulier downloaden en printen. Nadat u dit formulier volledig ingevuld heeft, neemt een medewerker van het CIZ contact met u op om een afspraak te maken. Vraag een familielid of bekende bij dit gesprek. En geef een eerlijk beeld van uw situatie, ook als u die dag toevallig een goede dag heeft. U krijgt binnen zes weken een indicatiebesluit. Daarin staat of u in aanmerking komt voor langdurige zorg (op basis van de WLZ).

2. Kijk vast welke mogelijkheden er zijn

Kijk welke zorgaanbieders in uw regio bijvoorbeeld verpleeghuiszorg bieden. Naast verpleeghuizen biedt een aantal verzorgingshuizen deze langdurige zorg. Op zorgkaartnederland.nl krijgt u een overzicht en leest u ervaringen van anderen met deze instellingen. Dat kan u helpen bij uw keuze.
U kunt ook kiezen voor een particulier huis of particuliere zorg thuis. Als u dit wilt, dan heeft u een persoonsgebonden budget (pgb) nodig.
Bezoek diverse huizen. Informeer naar wachttijden, maar ook naar andere dingen die belangrijk voor u zijn, zoals verbouwingsplannen (dit geeft veel onrust), soort kamer en deskundigheid over uw ziekte en handicap.

> Bekijk hier meer info over verpleeghuiszorg op de site van Zorgbelang Nederland

3. Schrijf u in bij verschillende verpleeghuizen

U mag zich bij meerdere verpleeg- of verzorgingshuizen (met een verpleegafdeling) inschrijven. Dit kan verstandig zijn, als er bijvoorbeeld een lange wachttijd is bij de instelling waar u het liefste heen wilt.

Naar 'Handig'>>

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank