Wat is KIDZ?
KIDZ staat voor Kwaliteit, Inzicht en Doelmatigheid in de medisch specialistische Zorg. Het programma KIDZ wil een antwoord bieden op de vraag: Hoe krijgen patiënten meer invloed op de kwaliteit van zorg? Onder de naam KIDZ ontwikkelen verschillende patiëntenorganisaties samen met Patiëntenfederatie Nederland producten. Dit zijn producten waarmee de kwaliteit van de medisch specialistische zorg beïnvloed en gemeten kan worden. Het uitgangspunt van KIDZ is altijd het perspectief van de patiënt.
Oorsprong KIDZ
KIDZ is ontstaan uit het Bestuurlijk Hoofdlijnenakkoord Medisch Specialistische Zorg. Dit akkoord werd op 15 juli 2013 gesloten tussen zeven partijen: het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Vereniging van ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) De Federatie van Medisch Specialisten (FMS) en de Patiëntenfederatie Nederland.
De afspraak binnen dit hoofdlijnenakkoord is dat deze partijen zich gezamenlijk inzetten voor de verbetering van de kwaliteit en doelmatigheid van zorg.

KIDZ staat voor Kwaliteit, Inzicht en Doelmatigheid in de medisch specialistische Zorg. Het KIDZ programma heeft 4 jaar gelopen. De opgedane ervaringen en kennis zijn nu terug vinden in één overzichtelijk e-book.
Een e-book dat een inspiratie en wegwijzer is voor patiëntenorganisaties die zich willen richten op kwaliteitstrajecten -en projecten. Zeer aan te bevelen!
> Ga hier naar het e-book
Aandachtsgebieden KIDZ
De patiëntenorganisaties en Patiëntenfederatie Nederland werken binnen vier aandachtgebieden aan KIDZ. Ieder aandachtsgebied bevat verschillende projecten, die in samenhang worden uitgevoerd. Hieronder vindt u de vier aandachtsgebieden.
1. Kwaliteitsstandaarden
In richtlijnen staan aanbevelingen voor zorgverleners over hoe zij goede zorg kunnen verlenen. Zorg die aansluit op de zorgvraag van patiënten. Naast wetenschappelijk onderzoek worden kennis, ervaringen en voorkeuren van zorgverleners en patiënten meegenomen in de richtlijn. Een richtlijn is een vorm van een kwaliteitsstandaard. In medisch specialistische richtlijnen en kwaliteitsstandaarden willen we de inbreng van het patiëntperspectief vergroten en professionaliseren. Artsen kunnen hierdoor meer patiëntgericht behandelen. En patiënten krijgen inzicht in de zorg die zij mogen verwachten. Bijvoorbeeld inzicht in welke behandelopties er zijn.
Projecten zijn er onder andere op gericht om:
- Patiënten en patiëntenorganisaties meer te betrekken bij de ontwikkeling van richtlijnen.
- Patiëntvertegenwoordigers een volwaardige rol te geven bij de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden.
- Patiëntvertegenwoordigers in richtlijnen ondersteuning te bieden.
- Informatie en hulpmiddelen te ontwikkelen die voor patiënten relevant zijn.
2. Samen Beslissen
Met ‘Samen beslissen’ bedoelen we dat patiënten samen met hun zorgverlener beslissen over welke zorg het beste bij hen past. Welke behandeling voor patiënten het verstandigste is, hangt mede af van hun wensen en hun situatie.
Projecten zijn er mede op gericht om:
- Patiënten te stimuleren om samen met de zorgverlener te beslissen over hun behandeling. Daarom hebben we de campagne ‘3 goede vragen’ ontwikkeld.
- Keuzehulpen te ontwikkelen met goede en betrouwbare informatie die mensen helpen bij het kiezen tussen (behandel)mogelijkheden.
3. Kwaliteitsmeting en transparantie
Transparantie in de zorg geeft patiënten meer inzicht in de kwaliteit van zorg. Door dit inzicht kunnen patiënten beter zien welke zorg het beste bij hem of haar past. Patiënten kunnen zo zelf een goede keuze maken voor hun zorg. We ontwikkelen vergelijkingshulpen waarmee patiënten het ziekenhuis of behandelcentrum kunnen kiezen dat het beste past bij zijn of haar wensen.
Projecten zijn er onder andere op gericht om:
- Indicatoren op te stellen vanuit patiëntperspectief. Een indicator is een meetbaar onderdeel van de zorg dat een indicatie geeft over de kwaliteit van zorg. Deze inzichten worden openbaar gemaakt.
- Vergelijkingshulpen te ontwikkelen voor patiënten. Vergelijkingshulpen bieden per aandoening informatie over het aanbod van zorg. En informatie over de kwaliteit van zorg die zorgaanbieders/ziekenhuizen verlenen.
4. Doelmatige zorg
De doelmatigheid in de zorg moet omhoog. We willen gepast gebruik van zorg: de juiste zorg op de juiste plaats, op het juiste moment. Om zo ook de efficiëntie in de zorg te vergroten en de groei van zorgkosten in de hand te houden.
Projecten zijn er onder andere op gericht om:
- De wensen, behoeften en ervaringen van patiënten kenbaar te maken aan wetenschappelijke verenigingen. Voor hun onderzoeksagenda en voor verbeterprojecten, zoals ‘Verstandige Keuzes’.
- Patiënten/verzekerden en zorgverleners meer bewust te laten worden van zorgkosten.
- Verschillen in aantal (en kosten van) behandelingen tussen regio’s en ziekenhuizen inzichtelijk te maken. En patiënten hiervan bewust te maken. Het doel is om op deze manier praktijkvariatie te verminderen.
- Kwaliteits-en doelmatigheidsagenda. Patiëntenfederatie Nederland, FMS, NVZ, NFU, ZN en ZKN werken aan een gezamenlijke agenda om de zorg betaalbaar te houden en om patiënten gepaste zorg te blijven/kunnen bieden. Activiteiten voor deze agenda worden uitgevoerd op verschillende niveaus: systeemniveau, meso niveau/koepelniveau en op aandoeningsniveau/werkvloer.